Maatwerk door specialisten

Hoogwaardige materialen

Montage service

Levering in Nederland & België


Deel dit artikel

Balustrade kopen: volg deze drie stappen voor succes

Wilt u weten wat voor type balustrade u het best kunt kopen? Dit is niet eenvoudig, omdat er veel verschillende soorten balustrades en balkonhekken zijn. Wij vertellen u hoe u de juiste balustrade en bijbehorende bevestigingsmaterialen kunt kopen.

Stap 1: Bepaal of u een glazen balustrade, lamellenhek of spijlenhek wil

Het klinkt logisch, maar dit is de eerste stap in het proces. Balustrade-Online.nl biedt drie soorten hekwerk: een glazen balustrade, een lamellenhek of een spijlenhek. Elk van deze hekwerken geeft de balustrade een heel andere uitstraling. Om te bepalen of iets bij uw stijl past kunt u kijken naar voorbeelden op de website of in de praktijk. Een strakke en moderne glazen balustrade zal bijvoorbeeld niet mooi staan bij een ouderwets en gezellig huis. Bij de lamellenhekken en spijlenhekken kunt u kiezen uit twee materialen: aluminium en staal.

Belangrijk bij het kiezen van panelen is dat u de juiste hoogte kiest. Kortgezegd luidt het Bouwbesluit namelijk als volgt: bij een valhoogte van meer dan 13 meter moet een balkonhek 1,2 meter hoog zijn. Is het minder dan 13 meter? Dan is de minimum hoogte 1 meter. In België is het net iets anders, daar moet de hoogte van het balkonhek 1,1 meter zijn, en vanaf 12 meter hoogte 1,2 meter. 

Stap 2: Bepaal hoe u de balustrade wil plaatsen

Een tweede stap is om te bedenken hoe de balustrade geplaatst wordt. Er zijn namelijk twee manieren: op de vloer waarbij, de voetplaat van de baluster horizontaal geplaatst wordt, of tegen de vloer aan, waarbij de voetplaat verticaal tegen de vloer geplaatst wordt. Als u de balustrade tegen de vloer plaatst, houdt u wat meer ruimte over. Wel ziet het er heel anders uit dan wanneer het balkonhek op de vloer wordt geplaatst. De keuze is aan u. Daarnaast kunt u de balustrade aan een muur vastmaken, of ervoor kiezen dit niet te doen.

Bij plaatsing van een Frans balkon zijn er twee mogelijkheden: op de dag of in de dag. Aan de hand daarvan kiest u de kozijnsteunen uit.

Stap 3: Kies de juiste bevestigingsmaterialen

U heeft ten eerste een bevestigingsset nodig om de balustrade aan elkaar te maken. Deze moet u los meebestellen. Daarnaast heeft u bevestigingsmiddelen nodig om de balustrade aan de ondergrond te maken. Dit is afhankelijk van het type ondergrond, bijvoorbeeld beton, hout, staal of steen. Als u de balustrade aan een muur bevestigd heeft u daar bevestigingsmiddelen voor nodig, ook dit is afhankelijk van het type muur.

De materialen van de ondergrond zijn van belang: 

 1. Beton zonder vooraf aangebrachte bevestigingspunten. Deze moet u dus nog boren: boorankers (clickers, slagankers, e.d.), betonschroeven en chemische ankers
 2. Beton met vooraf aangebrachte bevestigingspunten, oftewel schroefhulzen waarbij u niet hoeft te boren: bouten
 3. Tegels: bouten en moeren
 4. Hout: houtdraadbouten
 5. Stalen balken (HEA’s, UNP’s e.d.): bouten en moeren
 6. Vooraf aangebrachte bevestigingspunten van staal (bijvoorbeeld spouwbalusters): bouten en moeren
 7. Baksteen(metselwerk): pluggen, houtdraadbouten en chemische ankers
 8. Hsb-gevel (hout-skelet-bouw): houtdraadbouten of Thermax ankers
 9. Stucgevel met isolatie: Thermax ankers
 10. Kozijnen van hout: houtdraadbouten 
 11. Kozijnen van aluminium: blindklinkmoeren in het kozijn en bouten voor de balustrade 
 12. Kozijnen van kunststof: speciale palatschroeven tot in de stalen kokers van het kozijn
 13. Als u met inplaksteunen werkt: chemische ankers in beton of stokschroeven in hout 
 14. Bij DCM-Dakstrippen heeft u alleen rubbertegeldragers nodig

Advies nodig bij een balustrade kopen?

Wilt u meer weten over het plaatsen van een balkonhek, of weet u nog niet goed wat u nodig heeft? Neem dan snel contact op, met onze expertise kunnen we u alles over balustrades uitleggen. 

Product toegevoegd aan offerte!